Mat med Smak
Hos oss får ditt barn inte bara god och näringsriktig mat, utan också upplevelser av nya smaker, ny kunskap om matens betydelse för hälsa och välmående och resor i den kulinariska världen, allt framtaget av våra egna kockar. Alla våra kök är KRAV-märkta och ett kvitto på att vi har valt rätt väg är flera nomineringar och priser i White Guide Junior, en rikstäckande mattävling för förskolor.
Hos oss får ditt barn prisbelönta matupplevelser
Hos oss får ditt barn god, spännande och näringsriktig mat lagad av våra egna kockar i våra egna kök. Kockar och eget kök har nästan alla våra förskolor.
Våra måltider är mycket mer än att bara fylla på energi – de omfattar allt från val av råvara och tillagning till hur maten serveras, i vilken miljö och med vilka människor. Ditt barn får mer än mat – upplevelser av nya smaker, ny kunskap om matens betydelse för vår hälsa och välmående och resor i den kulinariska världen.
Inte nog med det. För att ge ditt barn nya upptäckter och kunskaper får hon eller han också om möjligt vara med i köket som ”minikock” och laga maten tillsammans med våra kockar – och ta det första steget på vägen mot livslånga positiva matvärderingar.
Vi kallar vårt koncept för Mat med Smak – för att ditt barn ska bli mätt på rätt sätt och möta spännande och kanske lite utmanande smaker i kombination med klassiska favoriter.
Hållbara och näringsrika råvaror – KRAV certifierade förskolor på kedjenivå
Vi använder bra och nyttiga fetter, råvaror som främjar en jämn blodsockernivå och minimerar onödiga tillsatser. Vi utgår från rådande näringsrekommendationer, beräknar näringsinnehåll för varenda portion och mellanmål. Grönsaker och sallad serveras alltid.
Våra förskolor är KRAV certifierade på kedjenivå, enligt minst nivå 1 eller nivå 2. Detta betyder att vi har ett högt fokus på ekologiska råvaror och hållbarhet i vår matlagning och våra menyer. Alla våra förskolekök kontrolleras och revideras varje år för att säkerställa att vi uppfyller vår KRAV-certifiering
Förälder Björn berättar
Kocken Tobias berättar
”Hos oss omfattar måltiderna allt från val av råvara och tillagning till hur maten serveras, i vilken miljö och med vilka människor. Vi ger barnen upplevelser av nya smaker, ny kunskap om matens betydelse för vår hälsa och resor i den kulinariska världen.”
Johan Hamberg, Kost- och måltidsansvarig
Kulinariskt råd
För att menyerna ska bli varierande, goda och följa rådande näringsriktlinjer utformas de centralt av våra främsta experter, kockarna själva, i ett kulinariskt råd. Rådet tar fram samtliga recept och menyer som serveras på våra förskolor. Menyerna innehåller alla måltider sex veckor framåt, där förskolorna varvar och varierar kosten utifrån menyerna.
All mat provlagas dessutom för att vi ska säkerställa smak och näringsinnehåll.
Det kulinariska rådet består av kockar som brinner lite extra för menyutveckling, matkoncept och livsmedelssäkerhet. Rådet träffas en gång per termin och beslutar om fokusområden, genomför seminarier, arbetar med anbudslistor, planerar fortbildningar och implementerar menyer på förskolorna.
White Guide Junior-vinnare flera år i rad
Restaurangguiden White Guide genomför varje år en tävling där landets förskolor tävlar i mat och måltider, White Guide Junior. Det är den enda tävlingen i Sverige som bedömer helhetsintrycket av maten som serveras för att lyfta fram det goda som görs på landets förskolor, det vill säga måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektor, hållbarhet och annat som höjer måltidsupplevelsen.
Genom sitt långsiktiga och målmedvetna arbete med Mat med Smak har Norlandia Förskolor nått stora framgångar flera år i rad i White Guide Junior. Med nomineringar i samtliga klasser, däribland Årets förskolekök, Årets förskolekock, Årets hållbara restaurang och Årets måltidschef vågar vi hävda att vi är bäst i Sverige.
Nomineringarna har krönts av flera förstapriser, till exempel Årets förskolekock och Årets måltidschef.