Varje dag erbjuder vi bra och god mat

Goda, vällagade och näringsriktiga måltider är en förutsättning för att växa och utvecklas på bästa sätt. Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Vår policy är att maten ska lagas av råvaror av bästa kvalité, och vi har som ambition att använda ekologiska och närproducerade varor. Matsedlar finns på varje förskolas hemsida.

De flesta av våra förskolor har en egen kock som tillagar måltiderna från grunden av råvaror av hög kvalitet.
Varje huvudmål serveras i regel som bufféer med ett rikligt grönsaksbord. Barnen har möjlighet att själva välja och lägga upp sin mat på tallriken - med eller utan hjälp. En dag i veckan har vi en vegetarisk dag. Specialkost erbjuds för de barn som behöver.

Måltiderna har även ett pedagogiskt innehåll då vi samtalar om själva måltiden, aktiviteter som hänt samt kommande händelser. Vi vill att måltiden ska vara en lugn stund och trivsam stund då det serveras mat som ger ny energi.

• Vi serverar inga söta produkter.
• Vi serverar svenskt kött
• Vi serverar kravmärkt fisk 2 ggr i veckan (fångad i Atlanten, Nordsjön)
• Vi serverar ekologiska livsmedel så långt det är möjligt
• Vi serverar ekologiska mejeriprodukter
• Vi serverar ekologisk köttfärs
• Vi lagar mat från grunden – inga halvfabrikat
• Vi har alltid en vegetarisk dag i veckan
• Vi serverar alltid minst 4 olika sorters grönsaker varav blandsallad kan räknas som en av dem.
• Vi ska alltid ha det fint serverat och maten ska serveras som buffé
• Alla måltider ska ha ett pedagogiskt innehåll
• Vi serverar specialkost till de barn som behöver
• Vi serverar samma mat till personalen som till barnen.

Vi är glada och stolta över att förskolorna Eds, Stallet och Regnbågen i Upplands Väsby har
blivit KRAV- certifierade med 2 KRAV- märken vilket innebär att minst 50 % av det totala inköpsvärdet av livsmedel består av KRAV-märkta/EU-ekologiska/MSC-märkta produkter.

Här finns häftet från Livsmedelsverket att hämta som heter "Bra mat i förskolan"

Barn hjälper ibland till att laga mat i förskolan. Se filmen här